posielam čo som vyššie sľúbil, dúfam že to niekomu pomôže Pštros africký dvouprstýSamci dosahují v dospělosti hmotnosti 120 - 150 kg, samice 100 - 130 kg. Hmotnost vajec sa pohybuje v rozmezi 1200 - 1800 g. Snáška je 30 - 40 vajec na slepici za rok. Výkrm pštrosů trvá 10 - 14 měsíců do hmotnosti 80 - 120 kg. Chov pštrosů je zaměřen na produkci masa, kůží, vajec a peří.
Chov pštrosůChov je zaměřen zejména na produkci masa. Maso má vysoký podíl bílkovin (22 %) a velmi nízký podíl tuku (0,5 - 1 %). Kromě masa je velmi ceněna kůže která je jemná, ale přitom pevná a trvanlivá, má zrnitý povrch. Dalším produktem je peří. Výtěžnost peří je približně 2kg z jednoho kusu.
Vejce pštrosů afrických váží v průměru 1,5 kg (1,2 - 1,8 kg), mají smetanově žlutou až krémovou skořápku o tloušťce 2 - 2,5 mm. Podíl žloutku z vejce je 32 %, bílku 54 % a skořápky 14 %.
Chov dospělých pštrosůChovná hejna se sestavují ve věku 18 - 20 měsíců. Pštrosi se chovají v párech, v triádách (1 samec a 2 samice) nebo ve skupinách (1 samec a 3 - 5 samic).
Pštrosi dosohují pohlavní dospělosti ve věku 1,5 - 2,5 roku. Snáška vajec je 40 - 60 od jedné pštrosice. Délka chovu hejna je 20 - 30 let. Dospělá ssamice váží 90 - 110 kg, samec 110 - 140 (150) kg.
Chov je převážne výběhový, kombinovaný s pastvou. Výběhy musí být prostorné, pro chovnou trojici se počítá 1000 m2 plochy výběhu. Hala pro pštrosy může být lehké konstrukce a nezateplená, protože dospělí jedinci snášejí bez problémů i mráz.
Podmínky chovuVýživa a technika krmeníPřevažnou část krmné směsi tvoří vojtěška (až 55 %). V období snášky požadují chovní pštrosi 15 % NL a 8,5 MJ ME. 10 % vlákniny a 9 - 10 % minerálních látek. Spotřeba krmiva je přibližně 3 kg/ks za den.
Výkrm pštrosůPštrosí kuřata se vykrmují 10 - 14 měsíců do hmotnosti 80 - 120 kg. Spotřeba krmiva je 3 kg/kg přírůstku. Úhyn je vysoký a tvoří až 20 %.
Výkrm je rozdělen do 2 období. První období je do 3 měsíců věku kuřat a provádí se v halách v kombinaci s výběhy. První měsíc věku pouze v halách bez výběhu, protože pštrosí kuřata mají vysoké požadavky na teplotu. Druhé období je od 4. měsíce věku kuřat do konce výkrmu. V tomto období jsou již kuřata chována výběhovým způsobem.
Podmínky výkrmuTeplotaPožadavky pštrosích kuřat na teplotu v prvních týdnech života jsou uvedeny v nasledující tabulce.
Tabulka 25: Požadavky na teplotu výkrmu pštrosů
_______________________________________________
. Věk (týdny) ................ Teplota (st. C) ..............
...................... pod zdrojem ............. v hale .....
_______________________________________________
1 ......................... 35 ...................... 28 .......
2 ......................... 35 ...................... 27 .......
3 ......................... 30 ...................... 26 .......
4 ......................... 30 ...................... 25 .......
5 ......................... 25 ...................... 22 .......
_______________________________________________
Výživa a technika krmeníKrmná směs v 1. období má obsahovat 20 - 25 % NL, 12 MJ ME, 9 % vlákniny a 10 - 12 % minerálních látek. Na konci tohto období kuřata váží přiblině 10 - 12 kg. Směs pro výkrm ve 2. období má obsahovat 15 - 17 % NL, 11 MJ ME, 9 - 10 % vlákniny a 10 % minerálních látek. Krmnou směs tvoří především pícniny a obiloviny.
zdroj: LEDVINKA Z., ZITA L., TŮMOVÁ E. 2009.
Vybrané kapitoly z chovu drůbeže Praha: Česká zemědelská univerzita v Praze, 2009. 86s. ISBN 978-80-213-1921-9
Chov pštrosůVelkým moderním hitem je u nás chov pštrosů. Vlastní chov i výkrm se nejeví problematicky ani v našem klimatickém pásu. Někdy je růst při intenzívním chovu rychlejší a přebdbíhá sifikační procesy kostry. Vlastní chov není ani ekonomicky náročný. Největší problémy jsou spojeny s velikými investičními náklady na chovní materiál. Ty pak předpokládají realizaci jednoho kilogramu masa za 800 - 1000 Kč.
Nejeví se problémem pštrosí maso vyrobit, ale problematické bude ekonomicky maso prodat.zdroj: HOLOUBEK J., LEDVINKA Z., SKŘIVAN M., TŮMOVÁ E. 2000.
Základy chovu drůbeže Praha: Česká zemědelská univerzita v Praze, 2000. 113s. ISBN 80-213-0660-2