Rozela pestrá (Platycercus eximius)

Sem patrí všetko o vtáčích druhoch.

Rozela pestrá (Platycercus eximius)

Poslaťod noro » Ned 05. Máj 2013 22:15:24

Rozela pestrá (Platycercus eximius)
česky: Rosela pestrá

Samec: Hlava, krk, prsia a posledné chvostové krovky červené, škvrna na líci biela. Čierne perá na chrbte žltozeleno obrúbené. Spodná časť chrbta svetlozelená, brucho zelenkastožlté, okolie kloaky zelené. Letky a veľké krovky čierne, s vonkajšou modrou stranou, malé krovky fialovomodré, najmenšie čierne, tvoria ramennú škvrnu. Stredné chvostové perá na hrote zelenomodré, ostatné pri koreni tmavomodré, neskôr bledomodré s bielymi hrotmi.
Samica: Je matnejšia ako samec a býva menšia. Niekedy sa podobá na samca.
Mláďatá: Sú matné, prevažuje zelená farba, jednotlivé farebné partie nie sú také výrazné.
Veľkosť: Telo dlhé 320 mm, krídlo 160 mm, chvost 160 -180 mm.
Rozšírenie: Východná Austrália od južného Queenslandu až po juhovýchodnej Austrálie a Tasmánia.

Tieto papagáje nie sú náročné na biotop. Po kolonizácii Austrálie sa zo saván postupne premiestňovali do blízkosti miest usadlostí. Privykali si na hluk a začali sa usídľovať i v parkoch a v blízkosti ciest a vodných tokov. Teda všade tam, kde mali dostatok potravy a možnosť hniezdiť. Z pôvodne trávnatých oblastí, kde sa živili semenami tráv, si privykali na kultúrnu step - obilné lány, plantáže a podobne. V niektorých prípadoch možno povedať, že ide o synantropný druh žijúci v strede veľkomiest hľadajúci potravu po smetiskách a odpadových košoch. Tento papagáj sa adaptačnou schopnosťou stal jedným z najrozšírenejších druhov vtákov Austrálie, a preto na väčšine území svojho prirodzeného rozšírenia nie je zákonom chránený. V období mimo hniezdenia sa zoskupujú do kŕdľov a spoločne vyhľadávajú potravu.

Živia sa semenami kultúrnych rastlín (obilím), tráv, stromov a krov, obhrýzajú púčiky stromov a krov, kvety rastlín, mladé výhonky, na zemi zbierajú aj hmyz a jeho larvy a obľubujú aj dužinaté ovocie a plody divých rastlín.

Pred hniezdením sa jednotlivé páry oddeľujú a hľadajú si miesto na hniezdenie. hniezdia v dutinách stromov, v starých opustených stavbách, v rôznych dierach (i králičích), v termitiskách, v kmeňoch ležiacich na zemi a pod. Podľa uvedeného možno teda usúdiť, že rozela pestrá nie je náročná na tvar hniezdovej dutiny. Napriek tomu im zhotovíme úhľadnú hniezdovú búdku, lepšie z hrubšieho materiálu, aby hniezdiaca samica mala viac pokoja. Rozmery búdky 30 x 30 x 40 cm s vletovým otvorom s priemerom 7 - 8 cm umiestnime do voliéry, ktorá je podľa možnosti čo najdlhšia. Samica znáša 4 - 9 bielych vajec, na ktorých sedí 21 - 32 dní. Hniezdi i viac ráz po sebe. Mláďatá po vyliahnutí sú v hniezde 4 - 5 týždňov a po vyletení ich ešte nejaký čas prikrmujú rodičia. Počas hniezdenia sú tieto papagáje veľmi agresívne a neznášajú iný hniezdiaci pár. Dožívajú sa viac ako 20 rokov, pričom si zachovávajú plodnosť.

zdroj: DÚHA J. 1987. Chováme papagáje. Bratislava: Príroda, 1987. 124s.

videá:

[youtube]xTWyY3kaleM[/youtube]

[youtube]nnOswsgMRgU[/youtube]
Obrázok
Všetky moje inzeráty nájdete TU.
Obrázok užívateľa
noro
občasný diskutér
občasný diskutér
 
Príspevky: 29
Registrovaný: Str 26. Okt 2011 17:46:10

Späť na Druhy vtáctva



Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť