Dobrý deň,
chovám 5 korytnačiek písmenkových (jedného samčeka medzi nimi) a jedna samička mi dnes nakládla vajcia do záhrady pod zavlažené kaleráby. Už sa o to pokúšala viackrát, pôda vo výbehu jej nevyhovovala a tak ušla do záhrady (asi 3 dni dozadu urobila to isté, ale moja mama ju hneď zaniesla do výbehu ku vani). Teraz som ju našla ja a videla som, že jamka je už hotová a nakládla do nej 3 vajcia (možno aj viac, nevidela som to dobre cez jej zadné labky). Nechala som ju nech jamku poriadne zahrabe a oddýchne si až sa bude chcieť vrátiť do výbehu ku vode. Videla som na nej, že bola dosť obozretná pri vyberaní miesta a keď som sa ku nej približovala prestala s prácou akoby nechcela, aby niekto vedel o jej hniezde. Asi 4 týždne pred tým som pri čistení vane našla na jej dne jedno nakladené vajce, z neho však už nič nebolo, lebo neviem povedať ak dlho bolo vo vani a vo vani v čistej vode z večera do rána zmizlo.
Vie mi prosím niekto poradiť, čo mám s vajíčkami robiť aby sa z nich vyliahli mláďatá? Momentálne je na záhrade sucho počas týchto horúcich dní, mám hniezdo nechať namieste, len ho zavlažovať a zaistiť pred mačkami? Poprípade pozná niekto v okolí Humenného nejakého skúseného chovateľa vodných korytnačiek, ktorý sa venuje ich liahnutiu? Budem vďačná za všetky rady. Naša samička Zorka splnila svoju úlohu a teraz ju musím dokončiť
Ďakujem.